TOTh staat voor “Terminology & Ontology: Theories and applications” en overeenkomstig dit motto organiseert deze instantie jaarlijks een congres op het raakvlak van taal en kennistechnologie. De editie van 2023 vindt plaats op donderdag 1 en vrijdag 2 juni. Traditiegetrouw betreffen de onderwerpen zowel theorie- als praktijkgerichte aspecten binnen de wetenschapsdomeinen van de terminologieleer, taalkundige benadering van het lexicon, kennisorganisatie en gerelateerde taaltechnologie. Het congres wordt voorafgegaan door een tweedaagse trainingssessie over terminologie en digital humanities op dinsdag 30 en woensdag 31 mei.

De medische faculteiten van de Semmelweis Universiteit in Boedapest worden geflankeerd door een departement dat zich voor het medische taalbereik toelegt op het domein van de Talen voor Specifieke Doeleinden. Deze afdeling verzorgt op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni een conferentie die de invloed van socioculturele factoren op de communicatie in de gezondheidszorg aan de orde stelt.

Met het thema “Terminologie in dienst van de samenleving” biedt Nordterm 2023 een conferentieplatform voor een ruime variatie aan taalkundig onderzoek op het vlak van het gebruik van termen en technische taal in sociaal belangrijke communicatie. Mogelijke onderzoeksthema’s op de twee conferentiedagen woensdag 14 en donderdag 15 juni betreffen onder meer terminologietheorie, taalbehoud, taalpolitiek, helder taalgebruik en vertaling.


Multilingual Digital Terminology today wordt voor de tweede maal georganiseerd, ditmaal in Lissabon op donderdag 29 juni en vrijdag 30 juni 2023.
De invalshoek is vooral terminografisch met een focus op de productie en het gebruik van digitaal termmateriaal. Centrale aandacht gaat daarom uit naar thema’s als de analyse van gebruikersbehoeftes, termbankontwerp, categorieën voor data en evaluatie van de inrichting van een terminologische bron.


Van maandag 4 tot vrijdag 8 september organiseert de Lexicongroep van de Universiteit van Granada een zomerschool over terminologiebeheer. Doelpubliek zijn vooral doctoraatsstudenten, onderzoekers en deskundigen uit de taalindustrie. Zwaartepunten in het programma vormen terminologietheorie en terminologiebeheer voor vertaling.


Congressen uit de reeks Language, Data and Knowledge richten zich op een interdisciplinair onderzoeksgebied dat de verwerving, het onderhoud en gebruik van taaldata bestudeert in de context van datawetenschappen en kennisgebaseerde applicaties. De vierde conferentie gaat door in Wenen van dinsdag 12 september tot vrijdag 15 september. Veel van deze taaldata zijn afkomstig van het web en hun exploitatie met gebruik van NLP, kunstmatige intelligentie en semantische technologieën gebaseerd op netwerkstructuren vormt een centraal aandachtsveld.
